BejelentésMás a valóság és más az árnykép, más az ébredő élet és más az álom.
A tisztánlátás az élet olyan ajándéka, amely gyakran megkésve érkezik.

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.
Vérehulló fecskefű - Chelidonim majus

Aranyfűnek, arannyal versengőnek, cinandónak, gódircnak, kódavérének, kecsketejnek, mennyeiajándékank, rántófűnek, vérhullatófűnek is nevezik. A mákfélékhez tartozó vérehulló fecskefű legszívesebben erdőszéleken, cserjésekben , falak, kerítések, házak mentén fordul elő. Áprilistól októberig virít. A gyökértörzsből akár 80 cm magas elágazó csöves, szögletes szár nyúlik fel, sárga virágai egyenként ülnek a levelek hónaljában, vagy ernyőben állnak. A növénynek narancssárga tejnedve van a szárban és a gyökértörzsben is. Levelei - melyek hasonlítanak a tölgyfáéhoz - szeldeltek, a szárnyak csipkések. A növény gyökerét tavasszal és ősszel gyűjtjük; a növényt virágzás idején, egész nyáron át. A régi füveskönyvekben az áll, hogy a fecskék kis levéldarabkájával kenik be s fiókáik szemét.
Vértisztító és vérképző hatású. Csalánnal és bodza hajtással fehérvérűség, leukémia ellen hatásos, ha naponta legalább 2 litert iszunk belőle. Frissen préselve májbetegség ellen hatásos. A kinyert levet 2x-es mennyiségű langyos vízzel felhígítjuk, és kortyonként fogyasztjuk. Borba áztatva (30g fecskefű 1-2 órára fél liter borba áztatva) hatékonyan szünteti meg a sárgaságot. Nagyon jótékonyan hat az anyagcserére, mint májtisztító, de sikerrel alkalmazható vese és epebetegségek esetén is. Ajánlható még viszkető aranyér, és vizelés közben jelentkező szűró nyilalló fájdalom esetén, de fülzűgás ellen is jó. Utóbbi esetekben 2-3 csésze forrázott fecskefűteát kell meginni naponta.
Külsőleg rosszindulatú bőrbántalmak, szenölcsök, tyúkszemek, sömör gyógyítására alkalmas. Kitartó kezeléssel a bőrrákon is segíthet!! A szürkehályog és a szaruhártya foltjai is eltünnek lassanként, Még a látóhártya bevérzése, és leválása esetén is segít. A levélből nyert nedvet becsukot szemmel a belső szemzugba kell kenni. A fáradt szemet is felfrissíti.Kaliforniai kakukkmák (Eschscholzia californica)

Leveleit az indiánok megfőzték, vagy forró köveken szárították. Föld feletti részeiből nyugtatót készítettek, amelyet főként fogfájás ellen használtak. Hatóanyagai segítik a vér O2-felvételét, és serkentik az A-vitamin felszívódását. Ny-Európában gyermekeknek túlmozgékonyság, álmatlanság, makacs köhögés ellen adják, de felnőtteknek is készítenek belőle altatót. Belsőleg alkalmazva az alvászavarokat, különösen az elalvási nehézségeket enyhíti, és a túlterheltség okozta feszültség oldását segíti. Önmagában vagy macskagyökérrel, golgotavirággal és citromfűvel együtt használják. Nyugtató hatása mellett a gyermekek ágybavizelése ellen is hatásos.
Az előírt adagolás betartása esetén mindeddig nem jelentkeztek nem várt, káros mellékhatások.Paradicsom

Emésztést javító termése tisztítja, lágyítja a bőrt, helyreállítja a pH-ját, jótékonyan hat a zsíros, pattanásos bőrre. A homeopátiában fejfájás és reumatikus panaszok ellen használják. Mexikóban a növény mérgező, zöld hajtását felfüggesztik a házban, mert szagával távol tartja a csótányokat.
A paradicsom az egyik legközkedveltebb zöldségfélénk, amely nélkülözhetetlen a szervezet számára. A paradicsom fogyasztása elősegíti a szervezet fejlődését.Különösen ajánlható ízületi gyulladás, reuma esetén. Segít legyőzni a köszvényt. Vese- és epekő oldására szintén hasznosnak tartják. Javítja az emésztést Vékonybélhurut esetén is segít a répával, burgonyával és almával együtt fogyasztva. Hányinger elleni anyagokat is tartalmaz. Bár maga is kicsit savas, a gyomorsavtúltengés hatásos ellenszere. Méregteleníti a szervezetet, tisztítja a vét. Kitisztítja a sebeket: a paradicsom nemcsak belsőleg, de külsőleg is hat a test tisztítására. Ha nehezen gyógyuló sebre paradicsompakolást teszünk, hasonlóan a krumplipép-pakoláshoz, megtisztítja a sebet, és hozzásegít a gyors gyógyuláshoz. A gennyes seb kifakadását és gyógyulását is segíti, ha kis paradicsom sapkát, gézt, majd folpackot teszünk rá, és leragasztjuk, hogy ne érje levegő.Csökkenti a rák-kockázatot, a paradicsomban található bioflavon a lycopene, ami kimondottan rákellenes anyag a szervezetünkben. Ez a karotinfajta ugyanis sokkal ellenállóbb mint a sárgarépa karotinja. Különösen a prosztatarák ellen hatékony.

Levendula

Virágait teljes kinyílás előtt gyűjtik. Teája nyugtató, epeműködést fokozó, gyógyfürdőkben is használják. Illóolaja reuma, gyomor- és bélpanaszok kezelésére, de főként a kozmetikai és illatszeriparban használatos


Fehér üröm
A virágzó hajtásvégeket gyűjtik. Étvágyjavító és epeműködést serkentő teákban, ürmösborokban és keserű likőrökben (abszint ital) használják. Ez utóbbi hosszan tartó fogyasztása tudatzavart okozhat. Illóolaját görcsoldó és reumás fájdalmakat enyhítő bedörzsölőszerekben és illatszerekben is alkalmazzák.
A fehér üröm (artemisa absinthyum L. ) az ókori világok ismert gyógy,és mágikus növénye volt.A moksa terápiában használt alapanyag.Észak-Amerikában az indiánok pipakeverékének egyik összetevőjeként is ismerték.Európában ugynevezett álompárnát tömtek ki vele,hogy az álmaikon keresztül kapcsolatba léphessenek a magasabb világgal.
Utóbbihoz gyakran használtak még levendulát,cickafarkat,mentát,de legfőképp kakukkfüvet,amit rossz álmok ellen is javasolt a népi hiedelem.Rokon fajai a sokatmondó nevű istenfa (artemisia abrotanum ) melyet borban főztek a halálos mérgek ellenmérgeként,illetve a tárkony üröm ( artemisia dracunculus ) és a fekete üröm ( artemisia vulgaris ).Vallási szertartásokon ürömöt füstöltek,hogy a negatív energiáktól megtisztítsák a helyet.Az Absinth fő összetevője volt.
Túlzott és egyoldalú használata,mint nagyon sok más növény esetén,nem kívánt mellékhatásokat okozhat.
A fekete ürmöt az Indiaiak Nagadamaninak nevezték,és görcsoldónak,menstruációs problémákra,vérzéscsillapítónak,idegi kimerültségre,köszvényre,reumára,gyulladás csillapítására,féregűzésre és gombás betegségek ellen alkalmazták.
Bolha és egyéb rovarok távoltartására is használhatjuk.Vírus és gombaölő hatásúak,felmosásra,tisztálkodásra és fűszernek is megfelel,biopermet készítéséhez azonban nem javasolt,mert a növényekre növekedésgátló hatása van.


Fekete üröm

Virágzó hajtásának felső, legfeljebb 40 cm hosszú részét (esetleg a gyökerét) gyűjtik. Teája étvágyjavító, epeműködést serkentő, görccsillapító, idegerősítő. Majoranna helyett, továbbá liba- és kacsahús fűszereként is használják.
Fekete üröm, anyafű, féregmag, füvek anyja, mátrafű, szent János füve, vagy öve, tapló, veres üröm (Artemisia vulgaris). Fészkesek Compositae).80-120 cm.Alsó levelei nyelesek, a nyelek töve füles, különben szárnyasan hasogatottak, szeleteik lándzsásak, felső lapjukon sötét zöldek, fényesek., visszájukon fehér molyhosak. Fészkei gazdag virágú bugát képeznek. A fészekpikkelyek külseje molyhos, a vacok csupasz,. a virágok színe sárgás. Terem utak szélén, parlagokon, megmunkált talajon, az egész országban.
Használata: Az ősszel ásott gyökérnek, 1840. körül dr.Burbach orvos szerzett hírnevet. Szerinte a gyökér pora vitustánc, nyavalyatörés és más görcsös idegbajoknál hatásos. Régen a gyökeret váltóláznál és epilepsziánál használták. A gyökeret szárítjuk, mert csak így lesz szaga s íze erős. A porrá zúzott gyökérből egy teáskanálnyit, a nyavalyatörésben szenvedőnek roham előtt, vagy roham után kell beadni. Egyébként a beteg hetenként kétszer, egy-egy előírt adagot vesz be, tejben, vagy vízben.
A levelek főzetét olyan nőknek ajánlatos, kiknek szülés után nincs tisztulásuk, vagy akik rendetlen havifolyásban szenvednek.
Külsőleg: a füvet podagrás (visszeres) lábak kötözésére használták. Fürdőt is készítenek a fűből, nemcsak reumában szenvedőknek, hanem egyszerre elmaradt havibajban szenvedők részére is.

Aranyos páprád, csipkés bodorka, árvaleány haja,
Egyéb nevei: Szent Ilona füve, bojtos fű (Asplenium Trichomené, Adventhum
aureum). Páfrány-féle de igen apró. Levelei csomóban állanak, száracskái aranysárgák. Lemeze keskeny, szálas, lándzsás szálas, egyszer szárnyas, vagy szárnyasán
hasogatott, szeletei tojásdad kerekdedek, vagy hosszúkás tojásalakuak,
csipkések, felül kopaszok, alul kevéssé szőrösödők. Az
egész levél áttelelő. Erdőkön, nedves és köves helyeken terem.
Használata: Lépdaganatnál, sárgaságnál a füvet vízben kell
főzni és színmézzel keverve, reggel és este i Va decis csészével meginni.
Külsőleg is használják, még pedig korpás fejbőr tisztítására és
golyvabajoknál. A füvet vízben kell áztatni és azzal a fejet többször
megmosni. Golyvánál (pajzsmirígymegnagyobbodás) a füvet a golyvás nyakra kell rakni és átkötni.
Többször alkalmazva golyvát eloszlatja.

Zsálya (Salvia officinalis)

Kerti vagy orvosi zsályának is nevezik. Keresztben átellenesen álló levelei csillognak, és kesernyés, fűszeres illatot árasztanak. A védett, napos helyeket kedveli. Levelét gyűjtik. (Mezei változata is ismert, de a kertinek jobb a hatásfoka.)

TEA. A zsályatea erősíti a testet, megóv a szélütéstől, és nagyon jó hatásfokú bénuládok kezelésében. A levendulával együtt segít éjszakai izzadás esetén. Élénkítő hatása révén megszünteti a nagyfokú gyöngeséget. Eredményes a következő betegségekben: görcsök, gerincvelőbántalmak, mirígymegbetegedések,pl pajzsmirígytúlműködés , végtagreszketés. Napközben 2 csésze zsályateát kell meginni kortyonként a felsorolt betegségek esetén. A tea nagyon jól hat a májra, megszünteti a puffadást és egyéb panaszokat, melyek a májbetegséggel függnek össze. Tisztítja a vért, nyáktalanítja a légzőrendszert, megszünteti a hasi diszkomfort érzést, a bélzavarokat, a hasmenést. Étvágygerjesztő. 1 teáskanál 1/4l vízhez forrázva.
ECSETELÉS, ÖBLÖGETÉS Külsőleg borogatásra, öblögetésre alkalmas a zsályatea: rovarcsípés, mandulagyulladás, torok és szájüreg gyulladás, fogak gennygócaira, vérző, laza fogak, fogínysorvadás, fekély.
ÜLŐFŰRDŰ ajánlott: idegbántalomban, fájdalmas menstruáció esetén,aranyér betegségben. Két összmarék levelet éjszakára hideg vízben áztatunk, másnap felforraljuk, és a fűrdővízhez öntjük. Még 1x melegíthető
FŰSZER. zsírosabb húsátelekhez adva segíti az emésztést. Illik vadpecsenyéhez, szószokhoz, mártásokhoz, sajtokhoz.Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!